Goudkoers

Wat is de goudkoers?
De goudkoers. Niet te verwarren met de goudkoorts die soms over de internationale financiële markten lijkt te gekomen. Nee, het gaat hier om de waardebepaling van het goud, de waarde van het fysieke product waar u als belegger of als liefhebber interesse in heeft. Waar is deze waardebepaling op gebaseerd? En hoe komt de waarde tot stand? En misschien wel belangrijker: hoe kunt u profiteren van zowel waardestijgingen als waardedalingen? Is dat van invloed op uw portefeuille en zo ja hoe?

Kortom, redenen te over om het een uitgebreid over de goudkoers te hebben. Dat gaan we met u doen op deze pagina, die grofweg is onder te verdelen in een drietal hoofdonderwerpen. Allereerst: hoe komt de goudkoers tot stand? We bespreken welke facetten de koers en waarde bepalen en ook hoe schommelingen in de koers tot stand komen. Het tweede onderdeel gaat over de vraag wat u allemaal met deze koers kunt doen. Dat klinkt abstract, maar u zult zo merken dat dit het niet is. De derde paragraaf of het derde hoofdstuk zo u wilt, gaat over het naar uw hand zetten van de koers. Lees daarom snel verder om alles te weten te komen!

Hoe komt de goudkoers tot stand?
We beginnen dit artikel bij het begin. De vraag is duidelijk. Hoe komt de goudkoers zoals die in de kranten staat en op internet is terug te vinden, tot stand? Op welke aspecten, onderdelen of ontwikkelingen is deze koers gebaseerd? We beginnen met de simpele constatering dat de koers wordt weergegeven in ounce. Deze ounce zijn een standaard Engelse maat, die wordt gebruikt om gewichten eenvoudiger weer te geven. 1 ounce is ongeveer 31 gram. Op het moment van schrijven betaal je voor 1 ounce goud ongeveer 1500 dollar, een recordbedrag als je de prijzen afzet tegen de afgelopen jaren.

Deze goudkoers is tot stand gekomen op een bijna standaardmarkt voor vraag en aanbod. Mensen bieden goud aan, andere mensen willen het kopen, de tussenprijs zorgt er voor dat het goud verhandeld kan worden. Zo werkt het echter niet helemaal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelenkoersen, wordt de goudkoers ook in grote mate bepaald door sentimenten. Natuurlijk, er is een aantal industriële toepassingen dat goud vereist, maar over het algemeen is goud een product waarvan de prijs met name sentimenteel tot stand komt. Wat de gek er voor geeft. Daar ligt voor u de mogelijkheid.

Hoe kunt u profiteren van de goudkoers?
Het is immers aantrekkelijk om de goudkoers te gebruiken voor interessante investeringen of om op het juiste moment goud te kopen of gouden munten te bestellen. Sterker nog, in dit proces is het essentieel om op de hoogte te zijn van de koers en de schommelingen die daarin plaats vinden te onderkennen. U kunt op meerdere manieren profiteren van de koers en gek genoeg is één van deze manieren profiteren door middel van afgeleide producten. Dat behoeft wat uitleg. Afgeleide producten van goud zijn trackers, turbo’s en andere vehikels.

Met deze vehikels kunt u speculeren op onderliggende waardes. Vraag ons niet precies hoe het kan, maar in het geval van een turbo goud, speculeert u op een prijsdaling of prijsstijging van de goudkoers. Koopt u een turbo goud long, dan gaat u er vanuit dat in de nabije toekomst het goud meer waard wordt en geschikter wordt voor een bestelling. Kortom, u gokt erop dat de goudkoers stijgt. In ruil daarvoor kunt u middels een hefboom een hoger rendement verwachten op het moment dat de koers daadwerkelijk stijgt. U kunt natuurlijk ook gewoon gouden munten kopen en wachten op een prijsstijging. Op die manier profiteert u ook!

Hoe kunt u de goudkoers naar uw hand zetten?
Deze titel is misschien een beetje misleidend. Het is immers niet mogelijk om de goudkoers echt naar uw hand te zetten. U bent altijd afhankelijk van de ontwikkelingen op de wereldmarkt, in de wereldwijde economie en alles dat hiermee te maken heeft. Zeker gezien het feit dat goud vaak wordt gezien als alternatief in economisch onzekere tijden, heeft u nooit de zekerheid over de ontwikkelingen van de koers. Deze vraag had dus beter kunnen luiden: hoe kunt u de schommelingen in de koers naar uw hand zetten?

Want dat de goudkoers schommelt en in beurstermen op zijn zachts gezegd ‘volatiel’ genoemd mag worden, zo veel is inmiddels wel duidelijk. Het goud is in de afgelopen periode enorm in waarde gestegen, om recentelijk weer wat in waarde te dalen. U kunt hiervan profiteren en deze schommelingen naar u hand zetten. Dat kan bijvoorbeeld door op het moment dat de goudkoers volgens experts relatief laag is, gouden munten te kopen. U kunt er ook voor kiezen om op het moment dat de koers hoog is, in te zetten op een daling door middel van een turbo. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat u verder nog moet weten over de goudkoers
De goudkoers wordt doorgaans uitgedrukt in dollars. Dat wordt gedaan omdat dit een internationaal geaccepteerde standaard is, die veel wordt gebruikt door beurzen. Het is dus altijd noodzakelijk om de koers even terug te rekenen naar euro’s. Ga daarvoor op zoek naar een vertrouwde aanbieder van rekensoftware, die u niet zo maar de verkeerde wisselkoersen voorschotelt. Kies voor een vertrouwde partij, want een afwijking van een cent omdat er bijvoorbeeld pas een dag later geüpdatet wordt, kan u behoorlijk wat geld kosten.

De goudkoers staat altijd in de krant, maar is ook terug te vinden op de verschillende beurswebsites die het internet rijk is. Daarnaast wordt goudkoers door veel economen ook gezien als uitermate betrouwbare voorspeller van de ontwikkelingen van de wereldeconomie. Omdat die voorspellingen altijd onzeker zijn, kan goud dienen als back-up en als indicatie hoe het er nu echt voor staat. Over het algemeen geldt; hoe hoger de koers, hoe lager het vertrouwen in de economie. Gelukkig heeft u net geleerd hoe u hiervan kunt profiteren!

1 Jaar Goudkoers

5 Jaar Goudkoers