Gouden Tientje Kopen

Een gouden tientje kopen!
We beginnen deze pagina met te stellen dat de wereld met de euro een stuk minder interessant is geworden. Natuurlijk, het is makkelijk om in het internationale monetaire verkeer gebruik te maken van een gestandaardiseerde munt. Echter, het gouden tientje kopen zoals we dat kenden, dat is inmiddels niet meer. Toch besteden we met veel liefde aandacht aan dit fenomeen, want we weten eigenlijk wel vrijwel zeker dat u daar nog steeds veel interesse in heeft. Leest u daarom gerust alles over het proces, over wat u nu precies koopt en wat het inhoudt!

Een gouden tientje kopen – de oorsprong
We komen er niet graag voor uit, wij als Nederlanders. Maar we zijn best een beetje chauvinistisch en nationalistisch ingesteld. Dat mag ook, want ons land heeft veel te bieden en veel meegemaakt. Het gouden tientje kopen kan daar prima in mee worden genomen. Want deze munt is een munt met veel historie binnen Nederland. Het was vanaf 1815 in Nederland de basis van het financiële stelsel en is uiteindelijk geslagen tot in 1933. Het is een munt van 21,6 karaat, waarbij de goud standaard ongeveer 900/1000 is.

De munt werd dus gebruikt als dekking voor de Nederlandse economie en de Nederlandse munt. Nederland heeft in 1875 de gouden standaard ingevoerd en de waarde van de munt kwam toen precies overeen met een tientje (in die tijd een substantieel bedrag). Een gouden tientje kopen was iets dat je in die tijd niet zo maar kon doen, je moest behoorlijk wat geld achter de hand hebben om daadwerkelijk de investering te kunnen maken. In 1933 werd het laatste tientje geslagen en kon je voor het laatst een gouden tientje kopen zoals deze werd uitgegeven door de Rijksoverheid.

Een gouden tientje kopen – wat koopt u dan?
Een gouden tientje kopen doet u niet zo maar. Dat doet u omdat een liefhebber bent van het rijkelijk afgebeelde koningshuis (op de laatste munt staat koningin Wilhelmina afgebeeld) of omdat u een
verwoed liefhebber van munten bent of van verzamelen in het algemeen. Er zijn in ieder geval tal van redenen te verzinnen waarom u er voor kunt kiezen om dit te doen. De vraag rijst dan natuurlijk; wat koopt u op zo’n moment? Wat is het waard, wat kunt u ermee? Dat is wat we gaan behandelen in de komende twee alinea’s, zodat u hier een goed beeld van krijgt.

Een gouden tientje kopen is een proces dat even in beslag neemt. Dat komt onder meer omdat de gouden munten niet meer geslagen worden en dus niet meer zo maar in de vrije omloop komen. Op het moment dat u besluit dat een gouden tientje kopen een goed idee is, wilt u natuurlijk weten wat voor vlees u in de kuip heeft en wat voor product u tot uw beschikking krijgt. Daar kunnen we duidelijk over zijn. U koopt een gouden munt met een gewicht van 6,72 gram. Daarvan is ongeveer 6,05 gram puur goud.

Een koopt dus letterlijk een gouden munt. Een gouden tientje kopen is daarmee een relatief prijzige aangelegenheid, want u kunt er vergif op innemen dat de u per gram ongeveer 30 tot 35 euro betaald. Dat is tegen de huidige goudkoers en daarmee kan deze prijs nogal fluctueren. Maar daarover spreken we in een later gedeelte van deze pagina wat uitgebreider. Het komt er in ieder geval op neer dat u, door te kiezen voor een gouden tientje kopen een klassiek Nederlands product in huis haalt, waarmee u ook nog eens mooie rendementen kunt behalen.

Een gouden tientje kopen – maar waarom eigenlijk?
Een gouden tientje kopen is niet zo moeilijk als het lijkt. Toch geldt voor dergelijke grote aankopen vaak wel dat er een goede reden moet zijn. Waarom zou u eigenlijk kiezen voor de aankoop van een dergelijk product? U kunt er niet meer mee betalen, het is niet geschikt voor tentoonstellen en het is ook niet uniek in de zin van dat er maar weinig van zijn. Wat zijn de redenen om toch te kiezen voor een investering in deze vorm van goud en voor het aanschaffen van een dergelijke munt? Die redenen staan hieronder kort beschreven en bieden voor u de aanknoping om de beslissing al dan niet te nemen.

Een gouden tientje kopen behoort tot de mogelijkheden van iedereen. Het is geen product dat gelimiteerd beschikbaar is voor mensen die eerst goedkeuring moeten krijgen of hun beleggingsportefeuille wel voldoende toereikend is of dat ze wel capabel genoeg zijn om te investeren. Integendeel, u kunt als u wilt morgen nog een gouden tientje kopen. Vandaag zelfs, als u zou willen. De reden waarom u dat kunt doen, is allereerst de stijging van de goudkoers. Door de jaren heen is gebleken dat goud een interessant alternatief kan zijn voor beleggers.

We hebben het hier wel over het kopen van een fysiek product. U kunt er namelijk ook voor kiezen om een afgeleide van goud te kopen, in de vorm van een future, een turbo of een tracker. Ingewikkelde financiële producten, die u niet in uw kluis kunt leggen, maar die beschikbaar zijn op het moment dat u een gouden tientje kopen nog niet heeft overwogen, maar wel al toegang heeft tot een beleggingsrekening. Een gouden tientje kopen is iets heel anders, daarmee onderscheidt u zich van de rest en kunt u profiteren van een eventuele stijging van de goudkoers.

Een andere reden waarom veel mensen een gouden tientje kopen is nostalgie. Mensen verlangen terug naar vroeger tijden en hebben het gevoel dat met een gouden tientje kopen deze vroeger tijden snel dichterbij komen. Dat klopt niet altijd, maar je kunt door deze investering te maken er wel voor zorgen dat je klaar bent voor een nieuwe tijd. Een nieuwe tijd waarin de gebruikelijke valuta zoals je die nu kent, er misschien wel niet meer zijn. Het kan wat dat betreft nooit kwaad om goud in huis te hebben!