Goud of Zilver Verzamelen

De keuze: goud of zilver verzamelen?
Soms, in het leven, moet er een keuze gemaakt worden. Een keuze tussen doorgaan of stoppen. Een keuze tussen iets wel doen of niet doen. Een keuze tussen goed en kwaad. Klinkt heel zwaar allemaal. Is het niet, want wij willen u de keuze bieden tussen goud of zilver verzamelen. Het ene product of het andere. Op die manier klinkt het niet anders dan het aanschaffen van een vaatwasser, maar dat is het toch ook niet helemaal. Er zit een aantal haken en ogen aan deze keuze die even goed doorgenomen moeten worden.

Dat gaan we op deze pagina met u doen. We nemen u mee in het keuzeproces, in de afweging om te kiezen voor goud of zilver verzamelen of om misschien er zelfs wel voor te kiezen om geen van beiden te doen. Goud of zilver verzamelen is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen en dat betekent dat u goed op de hoogte moet zijn van andere opties en van andere aspecten die er komen kijken bij het al dan niet aanschaffen van deze producten. We zullen u kortom proberen goed voor te lichten over de opties, in de 4 paragrafen die nog volgen op deze. Veel plezier!

Waarom goud of zilver verzamelen?
Dit is de centrale vraag. Moet u deze vraag negatief beantwoorden, of weet nu niet zeker of het antwoord hierop aansluit bij uw eigen voorkeuren? Dan kunt u er misschien beter niet voor kiezen om goud of zilver verzamelen en de keuze hierin voor te leggen aan de mensen die er verstand van hebben. U moet, met andere woorden, argumenten hebben om te kiezen voor één van deze twee producten en dat betekent dat u zich een beetje moet verdiepen in de vragen die er leven omtrent edelmetalen, grondstoffen en de internationale markten.

Waarom dat belangrijk is? Goud of zilver verzamelen is niet hetzelfde als aandelen kopen of investeren in obligaties. Integendeel. U koopt namelijk in dit geval een fysiek product, dat u echt in handen kunt houden. Daarmee onderscheidt goud en zilver zich ook van andere producten die een meer ‘afgeleide’ vorm hebben. Speculeren op de goudmarkt gaat vaak in de afgeleide vorm en hetzelfde geldt eigenlijk voor de zilvermarkt. Denk hierbij aan turbo’s en aan trackers’; financiële waarden die meebewegen met de koers van goud of zilver. Goud of zilver verzamelen is iets heel anders.

En waarom zou u daar dan eigenlijk voor kiezen, voor dat goud of zilver verzamelen? Het belangrijkste argument dat doorgaans wordt gebruikt om het belang van goud en zilver aan te tonen en de aantrekkelijkheid van deze producten als investeringsvehikel, is gelegen in het feit dat, u door in te zetten op goud of zilver verzamelen ook gebruik kunt maken van de prijsstijgingen en de tijdelijke zekerheid die dit biedt. Grondstoffen worden economisch gezien als de bescherming tegen volatiele beurzen en economieën. Daarmee koopt u dus bijvoorbeeld een valutarisico af.

Keer op keer kunnen we natuurlijk de vraag stellen of goud of zilver verzamelen daarmee voor u de juiste manier is. Wij denken van wel. In onze optiek is goud een ideale manier om risico’s te spreiden, kansen te verzilveren of een portefeuille naar wens uit te breiden. Het enige waar u rekening mee dient te houden, is dat u dit niet zo maar kunt doen, maar rekening moet houden met de verschillen tussen beide producten voordat u tot een afgewogen beslissing komt, op basis van de juiste argumenten. Goud of zilver verzamelen; alleen op basis van een vooraf gemaakte beslissing!

Waar dient u allemaal aan te denken bij goud of zilver verzamelen?
Het goud of zilver verzamelen zoals wij dat definiëren, spitst zich toe op het verzamelen van bijvoorbeeld een baar zilver of een baar goud. Het is vanzelfsprekend ook mogelijk om u te richten op een ander type product. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de gouden munten of de zilveren tientjes die we ook op deze website beschrijven. Daarin bent u vrij en daarin bent u ook uw eigen baas. Het is namelijk zo dat, en dat hebben we al geprobeerd onder de aandacht te brengen, u altijd zelf beslist of u één van de twee kiest en zo ja welke.

Waar u allemaal rekening mee mee moet houden bij het goud of zilver verzamelen? Het aantal opties is per definitie eindeloos, maar in het kort kunnen we deze onderscheiding aanbrengen; goud is kwaliteit, zilver is kwantiteit. Voor een bedrag van 1000 euro koop je in gewicht ongeveer 30 keer zo veel zilver als goud. Dat is behoorlijk, maar zegt in feite niets over de ontwikkelingen van de koers en van de waarde van het product. Goud of zilver verzamelen is ook een spel van op het juiste moment de juiste producten kopen, zonder daarbij de nabije toekomst of juist de lange termijn uit het oog te verliezen.

Goud of zilver verzamelen – wat heeft onze voorkeur?
Op dit moment kunnen wij lastig een voorkeur uitspreken voor goud of zilver verzamelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de verschillen tussen de prijs van de munten of de baren of de andere producten van goud of zilver. We weten het gewoon niet en dat kan wel eens lastig zijn voor iemand die graag een kant-en-klare keuze gepresenteerd krijgt. U moeten we daarbij teleurstellen; het is uw eigen beslissing en het draait puur om de vraag of u voor een grote hoeveelheid van product a gaat of voor een minder grote hoeveelheid van product b, tegen een hogere prijs.

Eenvoudiger kunnen we goud of zilver verzamelen helaas niet voor u maken. Daarmee willen we niet zeggen dat u zo maar moet beginnen. Integendeel. Denkt u goed na voor dat u goud of zilver verzamelen als hobby of als lievelings activiteit gaat uitvoeren. Het is lang niet zo eenvoudig als het lijkt en daarmee ook behoorlijk ingewikkeld. U bent aan zet en u zult de beslissing moeten maken. Dat doet u op gevoel, op reden en op rationele gronden. En natuurlijk ook omdat u het mooi vindt om een dergelijk product te kopen. Want zo is het ook wel weer!