Goud Kopen

Wat, goud kopen? Kan dat nog dan?
Goud kopen. Het klinkt zo logisch. Zo voor de hand liggend. Dat was het ook. Tot ongeveer een jaar of twintig geleden, kon u gewoon naar de dichtstbijzijnde bank lopen of fietsen om daar goud te kopen. Zo simpel was het. Want met de nadruk op was. De banken hebben er voor gekozen om geen goudloket meer aan hun klanten ter beschikking te stellen. Naar de redenen hiervoor is het gissen, maar zoals wel vaker het geval bij banken, was de winstgevendheid waarschijnlijk van doorslaggevend belang.

En dat niet alleen, want goud kopen werd ook steeds minder populair. Mensen stapten over naar aandelen, opties, obligaties en beleggingsfondsen. Er werd steeds vaker gekozen om niet in te zetten op de relatieve zekerheid van goud maar om te kiezen voor de fluctuerende koersen van aandelen, obligaties en opties. Goud kopen raakte een beetje uit zwang. Dat had gevolgen voor de beschikbaarheid en voor het gemak waarmee je dit fantastische product kon kopen. Even leek het erop dat het alleen nog maar mogelijk was bij de juwelier.

De kentering kwam toch…
Dat is ook waar de banken op rekenen, want goud kopen verdween zoals gezegd als mogelijkheid bij het goudloket van de gemiddelde of grote bank. Goud kopen, dat zou toch niemand meer tot doen. Totdat de kredietcrisis uitbrak. Dat was voor veel mensen een ware ‘eye-opener’. De kredietcrisis maakte duidelijk dat het financiële stelsel zoals wij dat in twintig jaar hadden neergezet, tot enorme excessen kon leiden. Een vertienvoudiging van de waarde van een hypotheek was eerder regel dan uitzondering.

Producten werden gekoppeld aan herverzekerde producten, die weer een bepaald rendement op gingen leveren. Uiteindelijk bleek er iets grondig mis met de onderpanden van die producten, waardoor een hoop banken ernstig in de problemen kwamen. En wij dus ook, want onze financiële zekerheid was voor een groot deel gebaseerd op de mythe dat banken altijd maar blijven bestaan en niet om kunnen vallen. We weten inmiddels wel beter dan dat. Vraag is natuurlijk wel hoe goud kopen in dit verhaal past. Eigenlijk heel logisch: goud kopen werd weer gezien als logisch alternatief.

Misschien moeten we dat even aan u uitleggen, uitleggen waarom goud kopen toch opeens een heel interessante optie werd voor iedereen met meer dan gemiddelde interesse in de financiële markten. Het is namelijk zo dat goud van oudsher wordt gezien als veilige haven in roerige tijden. Met andere woorden: als het hele systeem van valutaberekeningen, verzekeringen en wisselkoersen onder druk komt te staan, kan goud kopen een uitkomst zijn omdat de waarde van geld toch ook vaak weer terug te voeren is op het goud. Een logisch alternatief, zeker gezien de zeer onzekere staat waarin de economie zich bevond.

Dus werd goud kopen opeens weer aantrekkelijk. Dat was zichtbaar in de koers van goud. In een aantal jaar vervijfvoudigde de koers tot de huidige waarde van ongeveer 1500 dollar per ounce (we schrijven juni 2011 en daarmee is het einde van de prijsstijgingen misschien nog wel lang niet in zicht). Goud kopen werd voor zowel grote institutionele beleggers een optie om risico’s te spreiden, alswel voor de kleine belegger om naast aandelen en cash geld ook nog iets van een andere waarde in huis te hebben. Maar, waar o waar is het mogelijk om nu dit product aan te schaffen?

Waar kun je goud kopen?
Dit is de hamvraag nadat de banken in hun dus niet zo onmetelijke wijsheid hadden besloten tot het opdoeken van het goudloket en het sluiten van de goudverkoop via bankfilialen. Gelukkig waren er al snel handelshuizen en webshops die op dit onderwerp doken. Inderdaad, webshops, want goud bestellen via internet is een beproefde manier waarmee veel mensen hun goud kopen. Dat komt omdat je op deze manier anoniem kan bestellen en het goud snel en goed beveiligd thuis bezorgd krijgt. Ook zou u in zo’n geval een groot assortiment beschikbaar hebben.

U kunt natuurlijk ook goud kopen bij de pandjesbaas of bij het gespecialiseerde handelshuis, waar je er in de grote steden natuurlijk nog wel een aantal van kunt vinden. Maar over het algemeen is het kopen via internet de geëigende manier om het spul in huis te halen. In de laatste alinea van deze pagina zult u lezen hoe u dit kunt doen en waar u allemaal rekening mee dient te houden. Het is van belang dat u zich hierop goed voorbereid, want u kunt natuurlijk niet zo maar goud kopen.

Goud kopen – waar u aan moet denken
Allereerst, voordat u overweegt om goud te kopen, dient u ons artikel over de goudkoers te lezen. Niet omdat wij u graag nog een kwartier bezig houden, integendeel. Maar wel omdat het van elementair belang is. In deze goudkoers vindt u namelijk precies wat u kunt gaan betalen voor het goud dat u aan wilt gaan schaffen. En dat kan in sommige gevallen nogal eens tegenvallen. Pak daarom de grafiek erbij, neem deze goed door en bedenkt u dat u uw geld slechts één keer uit kunt geven. Het is hierbij hetzelfde als met het investeren in aandelen; u heeft het geld, er komen transactiekosten bij kijken en dus is het van belang om niet zo maar blind de producten te bestellen, maar rekening te houden met alle ontwikkelingen op de markt.

Goud kopen is dus niet zo eenvoudig als het in eerste instantie lijkt. En toch kan het voor u betekenen dat u juist die schitterende gouden munt snel en eenvoudig toe voegt aan uw waarschijnlijk toch al rijke collectie. U moet alleen goed de redenen weten om daadwerkelijk te overwegen om goud kopen te zien als extra investeringsmogelijkheden. Denk hier goed over na, neem alle mogelijkheden mee en besluit op dat moment of u het wel of niet doet. De tijd is er in ieder geval naar; geniet er dus van!